6 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ PAPRYCZKI CHILLI

 

Czy wiesz, że...

PAPRYCZKI CHILI MAJĄ NIESAMOWITY WPŁYW NA ORGANIZM

Dobroczynne działanie papryczek chili znane jest od tysięcy lat, czy wiesz, co potrafią? Najważniejszą substancją zawartą w papryczce chili jest kapsaicyna, która sprawia, że ​​papryczki chili są ostre. Substancja ta niesie ze sobą wiele zdrowotnych korzyści, jednak nie każdemu podoba się jej ostrość i pieczenie. Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego warto codziennie jeść chili z umiarem:

cm Wsparcie układu odpornościowego

Papryczki chili zawierają dużo witaminy C, wystarczy 1-2 średniej wielkości papryczki w zalecanej dziennej dawce. Witamina C zdecydowanie doskonale wzmacnia układ odpornościowy i chroni nas przed przeziębieniami.

cm Przyspieszenie metabolizmu

Papryczki chili bardzo często włączane są do diety osób odchudzających się. Regularne spożywanie chili może przyspieszyć metabolizm nawet o 20%, więc jeśli starasz się schudnąć – zdecydowanie włączaj chili do swoich ulubionych przepisów i nawyków żywieniowych.

cm Zapobieganie nowotworom

Kapsaicyna chroni organizm przed nowotworami. Cząsteczki kapsaicyny wiążą się z komórkami nowotworowymi, co powoduje proces autodestrukcji tych komórek. Badania wykazały skuteczność kapsaicyny w walce z rakiem prostaty, płuc, trzustki i żołądka.

cm Chilli zmniejsza także apetyt na słodycze

Papryka w dużej mierze daje uczucie sytości i wspomaga układ trawienny. Przy długotrwałym stosowaniu zmniejsza ochotę na słodycze. Pomagają także diabetykom normalizować poziom insuliny i obniżać poziom cukru we krwi. Ostra papryka jest również łagodnym, naturalnym środkiem przeczyszczającym, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Kapsaicyna zawarta w papryczkach chili wpływa na spalanie tłuszczu, pikantne potrawy generalnie zmniejszają apetyt, a poprzez podniesienie temperatury ciała zmuszają organizm do pracy, czyli spalania kalorii.

cm Obniża poziom cholesterolu

Kapsaicyna ma jeszcze jedną doskonałą zdolność – reguluje poziom cholesterolu we krwi. Rozpuszcza się i tym samym pomaga w późniejszym wydalaniu cholesterolu z organizmu. Kolejną zdolnością jest działanie na układ sercowo-naczyniowy, dzięki któremu kapsaicyna zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.

cm Przeciwutleniacz i poprawiacz nastroju

Papryczki chili są pełne przeciwutleniaczy - witaminy C i beta-karotenu. Co ważne, działają bardzo pozytywnie na psychikę. Organizm reaguje na kapsaicynę zwiększając produkcję hormonów endorfin i serotoniny, znanych jako hormony szczęścia. Papryczki chili mogą działać jako słabe leki przeciwdepresyjne.

(źródło: MDPI Basel, Switzerland, Molecules 2022, 27, 898. https://doi.org/10.3390/molecules27030898  )

 

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Twoją wizytę na tej stronie, analizować jej działanie i zbierać dane o jej użytkowaniu. Możemy w tym celu korzystać z narzędzi i usług firm trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na takie przetwarzanie. Możesz znaleźć szczegółowe informacje lub edytować swoje preferencje poniżej.

Oświadczenie o ochronie prywatności

Pokaż szczegóły

Zaloguj się